Logo dedriehoek.net


<p>Stichting Vier de Vrijheid vraagt inwoners om elk jaar begin april te vlaggen met de speciale bevrijdingsvlag.&nbsp;</p>

Stichting Vier de Vrijheid vraagt inwoners om elk jaar begin april te vlaggen met de speciale bevrijdingsvlag. 

(Foto: Jolien van Gaalen)

Stichting Vier de Vrijheid Wierden-Enter wil tradities in ere herstellen

Stichting Vier de Vrijheid Wierden-Enter wil een nieuwe traditie in het leven roepen: het jaarlijks klokken luiden door kerken in de periode van begin april tot begin mei. Daarnaast wil de stichting een andere traditie in ere herstellen: het vlaggen. “We willen de inwoners van de gemeente Wierden vragen elk jaar te vlaggen met de speciale bevrijdingsvlag van 7 april tot en met 5 mei”, aldus Ria Broeze. “Natuurlijk met uitzondering van 5 mei, want dan gaat de nationale vlag halfstok. Opdat wij niet vergeten.”

WIERDEN / ENTER / HOGE HEXEL - De stichting kiest met reden voor deze data. “Op 7 april 1945 is Hoge Hexel bevrijd, op 9 april 1945 Wierden en Enter. Mensen die nog geen bevrijdingsvlag hebben, kunnen deze kopen bij bestuursleden. De vlag kost 10 euro, dat contant en gepast betaald moet worden. Wierdenaren kunnen hiervoor bellen met Leta Evers via 06-19 64 48 77, Enternaren met Melanie Langenhof via 06-27 32 54 06 en inwoners van Hoge Hexel met Emiel Schoot Uiterkamp via 06-28 91 67 49.

Kerkklokken luiden
“Verder hebben wij de kerken benaderd om de klokken te gaan luiden. Want we willen graag een oud gebruik in ere herstellen. Op 5 mei 1945 werd de capitulatie in Wageningen getekend: Nederland was vrij. In 1945 en sindsdien werden in de ochtend van 5 mei de klokken geluid om de bevrijding aan te kondigen. Deze traditie is in de loop van de jaren verwaterd, maar sinds 2020 is nieuw leven ingeblazen. Tot 2020 was Enschede de enigste gemeente in Twente die deze traditie nog in stand hield. In 2020 hebben kerken in onze gemeente grotendeels gehoor gegeven aan onze oproep. Onze wens is dat elke kerk meedoet zowel in Wierden, Enter als op het Hoge Hexel op 5 mei om 8.00 uur: vijftien minuten klokken luiden. Voor onze gemeente vragen wij tevens op het Hoge Hexel op 7 april om 8.00 uur en de kerken in Wierden en Enter op 9 april om 8.00 uur de klokken vijftien minuten te luiden. Beide tradities zullen de saamhorigheid in vergroten, dit past bij onze gemeente Wierden.”

Meer berichten