Logo dedriehoek.net


Ans Essink (links) en Alie Timmerman: “Hier heerst een gemoedelijke sfeer.”
Ans Essink (links) en Alie Timmerman: “Hier heerst een gemoedelijke sfeer.” (Foto: Bibliotheek Wierden-Enter)

‘Het belangrijkste is dat mensen blijven lezen’

“Het is soms best een raar gevoel,” zegt Ans, “Bij sommige dingen denk je: zou ik dit nu voor de laatste keer doen?” Alie herkent dat gevoel. Beiden verlaten ze eind deze maand de bibliotheek van Enter.

ENTER - Op deze vroege vrijdagmorgen moet het nog warm worden in de mooie, ruime bibliotheek van Enter, maar de koffie is al goed op temperatuur. Alleen Ans Essink en Alie Timmerman zijn er. Een rood lint bij de ingang belemmert de doorgang: coronamaatregelen. Leden kunnen alleen van tevoren bestelde boeken afhalen. Lekker neuzen tussen boeken en tijdschriften kan nu even niet.

Snel beslissen
Ans Essink (64) haalt net haar 40-jarig werkjubileum niet. Als assistent-bibliothecaris zwaait ze al jaren de scepter in deze gezellige bibliotheek. “Ik werkte daarvoor bij een bouwmaterialenhandel en raakte door een faillissement mijn baan kwijt. Via het Arbeidsbureau werd me een baan aangeboden bij de bibliotheek in Wierden en Enter. Ik moest nog diezelfde week beslissen, want dan viel ik nog in een subsidieregeling die op 1 juli afliep.” Die kans greep Ans met beide handen aan en ze heeft er geen spijt van gehad: “Ik heb met plezier allerlei opleidingen gevolgd om het vak onder de knie te krijgen.”

Contact met mensen
Alie Timmerman (63), net als Ans een veel-lezer, kwam vanaf haar jeugd al vaak in de bibliotheek. Toen ze als schoolverlater zag dat er een vacature was bij de bibliotheek in Almelo, aarzelde ze geen moment en solliciteerde ze. Tot haar eigen verbazing werd ze aangenomen en - met een onderbreking toen ze in het midden van het land woonde - is ze altijd actief gebleven in het bibliotheekwerk.

Ook Alie kijkt met plezier terug: “Het mooiste vind ik het contact met mensen. Hier in Enter heerst een gemoedelijke sfeer. Van veel mensen weet ik welke boeken ze graag lezen. En als ze dan niet zo goed overweg kunnen met de computer, dan zoek ik zelf boeken voor hen op.”

Samenwerking met scholen
Wat vinden jullie belangrijk voor deze bibliotheek? Als uit één mond klinkt het: “Dat die blijft bestaan!” Ans: “We werken hier ontzettend goed samen met de scholen. De leerlingen komen hier in groepen naartoe, mogen een boek uitzoeken en dat lezen ze dan op school. Alle scholen doen hieraan mee. En de Kinderboekenweek en de nationale Voorleesochtend lopen hier ook erg goed.”

Alie: “Er komen normaal elke week zo’n 500 tot 600 bezoekers in deze bibliotheek. In deze coronatijd worden veel boeken gereserveerd en opgehaald.” “Verder komen ook veel bezoekers om hier de tijdschriften te lezen, die je niet kunt lenen,” vult Ans aan, “en om kranten lezen.”

Zelfredzamer
Er is in de afgelopen jaren veel veranderd in de bibliotheek. Wat vonden jullie de grootste verandering? Ans: “Je had vroeger geen internet en geen selfservice. Je moest zelf de boeken innemen en uitlenen aan de balie en vaker helpen met boeken zoeken. Dat is nu anders, mensen zijn nu veel zelfredzamer.” Alie: “Ik mis vooral het praatje aan de balie. Enternaren zijn gemoedelijk en open. Soms werd er lief en leed gedeeld.”

“Ja, de automatisering heeft veel veranderd,” concludeert Ans. De balies zijn weg en straks zijn Ans en Alie ook weg. Ans: “Maar het belangrijkste is dat mensen blijven lezen!”

Afscheid
Vanwege de coronamaatregelen komt er voor Ans en Alie helaas geen officiële afscheidsreceptie.  Maar wie even onofficieel afscheid wil nemen, is van harte welkom op woensdag 31 maart van 13.00 tot 17.00 uur in de bibliotheek aan de Oude Pastoriestraat 6. Daarna doet Ans de deur van de bibliotheek voor de laatste keer op slot. Gelukkig staat er al een jonge, net zo enthousiaste opvolger klaar: Monique Lubbers.

Nieuwsoverzicht

Meer berichten