Logo dedriehoek.net


<p>Raadslid Andr&eacute; Tijhof: &#39;De landbouwsector heeft de laatste jaren geweldig gepresteerd als het gaat om duurzaamheidsdoelen.&#39;</p>

Raadslid André Tijhof: 'De landbouwsector heeft de laatste jaren geweldig gepresteerd als het gaat om duurzaamheidsdoelen.'

(Foto: )

Koe veroorzaakt een kortsluiting?

WIERDEN - Namens de VVD-fractie heb ik onlangs gereageerd op de nieuwsbrief van Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter. De aanleiding hiervoor is een uitspraak in hun nieuwsbrief van januari dat het hoog tijd wordt om de veestapel drastisch in te krimpen. We vinden dit nogal een ongenuanceerde uitspraak en vinden dan ook dat de landbouw onterecht in een verkeerd daglicht wordt gezet. En eigenlijk een klap in het gezicht wordt gegeven. Waarom? De VVD vindt dat de stichting zich hier niet mee heeft te bemoeien en ook geen uitspraken mag doen in hun nieuwsbrieven. De stichting geeft op haar website en in andere publicaties aan wat ze allemaal doet. Op het gebied van voorlichting en ondersteunen van energiebesparing en verduurzamen van woningen zijn ze een goede partij. Dat is ook hun taak. De gemeenteraad heeft er destijds ook mee ingestemd dat het Energieloket werd naar de stichting. En daarmee ook de financiële ondersteuning van de gemeente. Politiek getinte uitspraken zijn daarmee dan ook niet gewenst. De brief heeft geleid tot een goed gesprek tussen de VVD-fractie en het bestuur van de stichting. Zij geven toe dat het artikel ‘Hoe vervuilend is de koe?’ zo niet geplaatst had mogen worden.

door André Tijhof, raadslid VVD Wierden-Enter

De landbouwsector heeft de laatste jaren geweldig gepresteerd als het gaat om duurzaamheidsdoelen en milieuverbeteringen. Denk hierbij aan het verminderen van bestrijdingsmiddelen, terugdringen van antibioticagebruik enzovoort. Wel zijn veel van die maatregelen kostenverhogend. Al deze positieve ontwikkelingen komen altijd met een negatieve klank in de media. De consument (en de overheid) blijven eisen stellen, maar haalt het goedkoopste uit de winkel. Iedereen blijkt voor zijn hachje te gaan. Maar dit is niet de oplossing. De problematiek is CO2- en stikstofreductie. Hier loopt de landbouw niet voor weg.
Inmiddels heeft er ook een gesprek plaatsgevonden met een afvaardiging van Boeren Trots Wierden. De enthousiaste Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter gaat in komende nieuwsbrieven aandacht besteden aan duurzame en milieubewuste boeren in de gemeente Wierden.

De VVD-fractie vindt dat de open brief geen kortsluiting heeft veroorzaakt, maar een duurzame voeding is voor betere samenwerking.

Nieuwsoverzicht

Meer berichten