Logo dedriehoek.net


Gea Janssen: “Voor kinderen zijn profvoetballers vaak een rolmodel.”
Gea Janssen: “Voor kinderen zijn profvoetballers vaak een rolmodel.” (Foto: Bibliotheek Wierden)

‘Belangrijkste is dat jeugd zin krijgt in lezen’

Heraclesspeler Lucas Schoofs zit een boek te lezen. Zijn trainer staat al op het veld en belt hem: “Waar blijf je?” Lucas antwoordt: “Ik zit te lezen. De tweede helft is al begonnen en Mats Knoester heeft al twee boeken meer gelezen dan ik!”

WIERDEN - Dit fragment komt uit een filmpje op de site van de Bibliotheek Wierden-Enter. Wie denkt dat voetbal en lezen niets met elkaar te maken hebben, kent ’Scoor een boek’ nog niet. De bibliotheken in Almelo, Borne, Hardenberg, Nijverdal-Hellendoorn, Tubbergen, Twenterand en Wierden-Enter organiseren ‘Scoor een boek’ samen met Heracles.

Met doos boeken naar school
Gea Janssen van de bieb coördineert deze activiteit in de gemeente Wierden: “Dit jaar doen er zeven scholen mee: drie in Wierden, twee in Enter en de scholen in Rectum-Ypelo en Notter-Zuna. Dat zijn samen zo’n 275 kinderen uit de groepen 5 en 6. In verband met corona gaan we dit jaar niet met een doos met boeken naar de scholen, maar hebben de scholen de boeken bij de bibliotheek opgehaald. Voor elke leerling is er een boek. Verder krijgen ze een poster waarop ze bijhouden hoeveel boeken er in de ‘eerste helft’ en de ‘tweede helft’ gelezen worden. Uit de gelezen boeken stellen ze een elftal samen van de meest gelezen boeken.”

Blij met Heracles
“Er zit wel een wedstrijdelement in: hoeveel boeken hebben we samen als klas gelezen? Maar het belangrijkste is, dat kinderen zin in lezen krijgen. Voor kinderen zijn profvoetballers vaak een rolmodel. Daarom zijn we blij met de samenwerking met Heracles.”
Het initiatief voor ‘Scoor een boek’ werd enkele jaren geleden genomen door Biblionet Groningen. Inmiddels zijn er twaalf profclubs die zich op deze wijze inzetten voor leesbevordering.

Feestelijke afsluiting
‘Scoor een boek’ duurt negen weken en is opgezet als een soort ‘wedstrijd’: met een eerste helft, halverwege een rustmoment, een tweede helft en het ‘fluitsignaal’. Gea: “Met dat fluitsignaal sluiten we de actie af. Alle leerlingen die hebben meegedaan aan ‘Scoor een boek’ sluiten het project sportief af op het sportpark van Juventa, als tenminste de coronamaatregelen versoepeld zijn.
Daar doen we dan allerlei sportieve voetbalspelletjes en sluiten we ‘Scoor een boek’ feestelijk af.”

Tip van Gea
“In de bibliotheek staan heel veel leuke kinderboeken. Ik zal een paar tips geven: alle boeken van Paul van Loon, de boekenseries Het leven van een loser en Dagboek van een muts en De waanzinnige boomhut van 91 verdiepingen en natuurlijk de voetbalverhalen van Koen Kampioen. Maar kom zelf kijken. Voor kinderen is het abonnement op de bibliotheek gratis.” Bel of mail voor meer info: 0546 - 57 27 84 of info@bibliotheekwierden.nl..

Nieuwsoverzicht

Meer berichten