Logo dedriehoek.net


Foto: Van Gaalen Media

‘Hoop dat veel mensen meedoen’

Nu de vaccinaties zijn begonnen wil oud-huisarts Herman Stiggelbout aandacht vragen voor polio-en coronabestrijding in arme landen als India, Pakistan en Afghanistan. “Voor zowel polio als corona geldt dat vaccineren helpt. Daardoor is polio nu bijna de wereld uit. Toen werd begonnen met de bestrijding van polio waren er jaarlijks 350.000 gevallen, nu ligt dat tussen 150-200 gevallen per jaar. Dus dit is het laatste beetje, maar het moet wel gebeuren. Polio moet helemaal weg zijn, anders komt het weer terug.”

WIERDEN – In 2002 is een soortgelijke actie gehouden, ten tijde van de vaccinatiecampagne tegen hersenvliesontsteking. “Bij de uitgang van sporthallen hebben we in heel Nederland gecollecteerd voor poliobestrijding. De opbrengst was 100.000 euro. In september werd er voor het eerst gepraat over de corona-vaccinatiecampagne. En dat bracht me op het idee om dit nu weer te doen, dus zijn we dat gaan uitwerken.” Maar omdat het aantal coronabesmettingen steeds hoger werd, moest er een andere oplossing gezocht worden. “Het is niet verstandig om bij de sporthal te gaan staan. Zo zijn we op een online actie uitgekomen.” In allerijl werden websitebouwers gezocht en gevonden. “Zij hadden leuke ideeën zoals een knop zodat mensen makkelijk kunnen doneren. Ook is er te zien hoeveel er al gedoneerd is.” De eerste donatie kwam van Wereld Winkel Wierden. “Het bestuur op zoek naar goede doelen en daarvoor heb ik dit project aangemeld. Meerdere goede doelen hebben een bedrag gekregen, waaronder deze. Daar ben ik natuurlijk heel erg blij mee.”

35 jaar
‘End Polio Now’ is een project van alle Rotaryclubs over de hele wereld en bestaat al 35 jaar. Hierbij wordt samengewerkt met World Health Organization (WHO) en Bill & Melinda Gatesfoundation. “Voor poliovaccinaties is inmiddels een hele organisatie opgezet. Medewerkers zijn getraind in vaccineren, vinden van kinderen en het verstrekken van informatie zodat mensen weten wanneer vaccinatieteams in dorp komen. Elk kind moet gevaccineerd worden tegen polio. Vaccineren is goedkoper dan de ziekte laten doormodderen. Als een kind polio krijgt heeft het daar de rest van het leven last van. Ze kunnen niet werken en dus zichzelf niet onderhouden. Door te vaccineren voorkom je veel menselijke ellende.”

Bewustwording
De actie draait ook om bewustwording. “Hier hebben we internet en tv, waarop we de persconferenties kunnen volgen. We zijn goed op de hoogte. Zo’n goede informatievoorziening ontbreekt in India, Pakistan, Afghanistan en binnenlanden van Afrika. Deze landen staan achterin de rij. Wat je er verder ook van vindt, hier is het vaccineren goed geregeld. De vaccinatie is gratis en mensen ontvangen een uitnodiging van de GGD. Feit is dat wij in de zomer grotendeels mee klaar zijn. Dat is daar wel anders. De omstandigheden daar zijn heel anders. Maar de organisatie die voor poliobestrijding is opgezet kun je ook gebruiken om corona te bestrijden. De medewerkers zijn aanwezig, zij kunnen naar locaties rijden, er zijn trainingslokalen en in dorpen weet men ervan. Het werkt. Dat komt van pas bij de bestrijding van corona, ook in de meest afgelegen gebieden.”

Voor elkaar 
Die landen zijn ook deels afhankelijk van hulporganisaties als WHO en Bill and Melinda Gates Foundation, zij leveren een belangrijke bijdrage aan het beschikbaar stellen van vaccins. “In Nederland lijkt het soms vanzelf te gaan, maar daar moet het apart ingekocht en opgehaald worden. De opbrengst van onze actie wordt dan ook besteed aan vaccins en training van lokale medewerkers.”

Daarnaast wil Stiggelbout met de actie laten zien dat vaccineren belangrijk is en helpt. “Door te vaccineren is polio zover teruggebracht. Zonder vaccinaties blijft het dooretteren. Dat is met corona niet anders. En vaccineren doe je niet alleen voor jezelf, maar ook voor elkaar en voor de maatschappij.”

Vol ingezet op website

Aanvankelijk was het plan om een stand te bemannen bij de sporthal. Maar vanwege het hoge aantal besmettingen kon dat niet doorgaan. Ook was het helaas niet mogelijk om folders neer te leggen bij vaccinatielocaties.

“Daarom hebben we vol ingezet op de website, die proberen we zo goed mogelijk onder de aandacht te brengen. In Wierden heb ik in winkels posters opgehangen. En elke plaats heeft natuurlijk zijn eigen lokale krant. Voor de rest moeten we alles zelf doen, maar dat lukt gelukkig goed. Ons streefbedrag is 100.000 euro, net als bij de actie in 2002. Voor elke euro kunnen we vier vaccins tegen polio kopen.”

Sneeuwbaleffect 

Onlangs is er een bel- en appactie gehouden in Wierden. “De dertig leden hebben zoveel mogelijk van hun contacten benaderd via WhatsApp, mail, sociale media en door te bellen. Het is gelukt om de teller boven de 4000 euro te krijgen, dat geeft hoop voor andere Rotaryclubs in het land. Zij zijn uitgenodigd om dezelfde actie te voeren: het benaderen van contacten en vragen om een donatie. Dat zorgt voor een sneeuwbaleffect. Mijn verwachting is dat we het over heel Nederland gaan uitrollen en dat er steeds meer clubs mee gaan doen. Zo heb ik contact gehad met een club in Maastricht. Zij waren erg enthousiast en vragen hier aandacht voor door met een slogan bedrukt T-shirt. Zo geeft iedere Rotaryclub zijn eigen draai aan de actie. Het is mijn hoop dat in Wierden en daarbuiten zoveel mogelijk mensen meedoen.” Op moment van schrijven staat de teller op 4.499 euro.
Zie ook www.polio-coronavaccinatie.nl en/of www.facebook.com/stopcoronastoppolio.

‘Voor elke euro kunnen we vier vaccins tegen polio kopen’

door Jolien van Gaalen

Meer berichten