‘Mensen komen echt in beweging’


<p>Kitty van der Steege</p>

Kitty van der Steege

(Foto: Van Gaalen Media)

‘Mensen komen echt in beweging’

Het fotoproject van Stichting De Welle is nu ongeveer een maand bezig. “We zijn overweldigd door het aantal deelnemers”, vertelt Kitty van der Steege. “Mensen komen echt in beweging door dit project, dat is natuurlijk geweldig. Inmiddels zijn we toe aan het derde thema: beweging. Dat kan een object zijn. Er komt ook nog de tip om bewust de camera te bewegen, zodat mensen kunnen experimenteren. We hebben filmpjes opgenomen waarin fotografen Hans Hodes uit Enter, Rob Nijhuis uit Wierden en Mike Rikken uit Nijverdal tips geven over bijvoorbeeld compositie. 

door Jolien van Gaalen

WIERDEN - “Met het project ‘Het mooiste kiekje’ wil Stichting De Welle wat vrolijkheid brengen in deze tijd van lockdown. “Mensen die vaker gaan wandelen of fietsen kunnen foto’s maken. Tegelijkertijd kunnen mensen die in verband met corona veelal thuisblijven genieten van de mooie plaatjes”, aldus Kitty ter Steege van de stichting. “Zo hopen we mensen wat vrolijkheid te bieden. Inmiddels zijn we toe aan het derde thema. Nog tot en met 28 februari staat beweging centraal.”

“We merken dat veel mensen de natuur intrekken. Aan de andere kant zijn er ook mensen die vanwege hun zwakke gezondheid heel voorzichtig zijn met naar buiten gaan. We hebben gekeken hoe we die twee groepen met elkaar kunnen verbinden. De mensen die eropuit gaan maken mooie foto’s en degenen die thuis blijven en/of misschien wat somber zijn kunnen genieten van de leuke plaatjes. We hopen deze twee werelden samen te brengen en mensen wat vrolijkheid te bieden met dit project. En daarbij is dit fotoproject geïnspireerd op het programma Het perfecte plaatje, dat op tv werd uitgezonden toen we aan het brainstormen waren. We hopen op deze manier wat kleur te geven aan deze weken, nu we weer in lockdown zitten.”

Thema’s

In totaal zijn er vijf thema’s. Een deel daarvan is door De Welle bedacht. Vervolgens is dit aangevuld door fotografen Hans Hodes uit Enter, Rob Nijhuis uit Wierden en Mike Rikken uit Nijverdal, die ook in de jury zitten. “Het project loopt de hele winter door, tot eind maart. Voor het waterthema zijn er zo’n 50 afbeeldingen ingestuurd. Het aantal is wel een stuk minder dan bij het thema dieren. De reacties zijn positief. Veel mensen vinden leuk op zo’n manier met fotografie bezig te zijn. We vragen deelnemers ook bij hun inzendingen iets te vertellen over de foto’s, daar staan ook mooie verhalen tussen. Een vrouw van 63 jaar vertelt dat ze sinds een jaar bezig is met haar hobby fotografie en gaat er nu bijna dagelijks op uit om foto’s te maken. Een moeder vertelt dat ze wekelijks op pad gaat en haar kind uitleg geeft over fotograferen, zoals het maken van een selfie. Mensen komen echt in beweging door dit project, dat is natuurlijk geweldig.”

Brede doelgroep

Zowel de leeftijd als ervaring van deelnemers lopen uiteen. “Zo hebben we een foto binnengekregen van een jongen die een kiekje heeft geschoten tijdens zijn krantenwijk. Maar ook iemand van 78 heeft een foto ingestuurd. Het is een erg brede doelgroep, en dat is prachtig. Onze strekking is ook dat je geen goede fotograaf hoeft zijn om een leuke foto te maken. Tussendoor willen we mensen wel handvatten waardoor ze hun kiekjes kunnen verbeteren.”

Anders kijken

Om ervoor te zorgen dat er een stijgende lijn zit in de kiekjes worden er technische tips gedeeld. In filmpjes geven fotografen en juryleden deze tips. “Zij vertellen dan meer over onderwerpen als compositie, instellingen van camera en telefoon. Daarnaast hopen we dat mensen hun eigen omgeving op een andere manier gaan bekijken. Binnen de vierkante meters waar je zit kan je best een mooie foto maken. Maar je moet het wel zien. Zo is er een deelneemster die alles in huis heeft klaargezet: een vaas met water, een zwarte plooirok en een bouwlamp om druppels op beeld vast te leggen. Dat is een mooi voorbeeld. Het is onze hoop dat mensen door de tips van de fotografen meer gaan spelen met hun camera, dat de foto’s beter worden. Het zou mooi zijn als we bij een inzender een stijgende lijn zien.”

Overweldigend

“We zijn heel tevreden over het aantal deelnemers, het is eigenlijk gewoon overweldigend. Zeker bij het eerste thema zijn er vele afbeeldingen ingezonden, namelijk 130. Dat hadden we niet verwacht. Dus we zijn zeker blij met de animo. En het is heel mooi om door de fotoalbums heen te scrollen, deze geven daardoor een heel divers beeld.”  Per ronde wordt er een winnaar van de aanmoedigingsprijs gekozen door medewerkers van De Welle. “Omdat we niet met een fotografische blik kijken naar de foto’s gebeurt dat door middel van loting. Het is bedoeld als bedankje voor deelname.”

Prijzen

Na afloop van het fotoproject worden er winnaars gekozen. Juryleden Hans Hodes, Rob Nijhuis en Mike Rikken stellen belangeloos prijzen beschikbaar. “Zij maken een keuze uit alle ingezonden kiekjes, ongeacht het thema. Half april hopen we de winnaars bekend te kunnen maken. Het is nu nog te vroeg om te zeggen hoe de prijzen worden uitgereikt en welke prijzen dit zijn. We hopen dat er tegen die tijd weer wat meer mogelijk is.”

Op de website kunnen deelnemers alle informatie vinden. Daarnaast kunnen mensen meegenieten van alle ingestuurde kiekjes. De Welle maakt voor iedere themaronde een apart fotoalbum aan. Op bovenstaande website staan links naar de albums.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden