‘Bieb is één van mijn wekelijkse uitjes’


Angelien Pleijhuis: “Allerlei boeken komen voorbij, ook de nieuwste.”
Angelien Pleijhuis: “Allerlei boeken komen voorbij, ook de nieuwste.” (Foto: Bibliotheek Wierden)

‘Bieb is één van mijn wekelijkse uitjes’

Midden in het gesprek zegt ze: “We hebben een mooie bibliotheek in Wierden. Het is ook een geschikte ontmoetingsplek!” Aan het woord is Angelien Pleijhuis, gastvrouw in de bieb, medewerker van Taalpunt en lid van een studiekring.

WIERDEN - “Ik lees graag. Geen crimi’s, dat vind ik teveel narigheid. Ik hou van fictie, gebaseerd op historische feiten.” Als kind ging Angelien al graag naar de bibliotheek en dat doet ze nog steeds met plezier. “Op de deur van de bieb hing een briefje dat ze vrijwilligers zochten. Dat kwam goed uit, want voor de periode na mijn pensionering zocht ik nog iets leuks. Vrijwilliger worden bij de VoorleesExpress leek me wel wat. Maar ze hadden meer behoefte aan een gastvrouw. Iemand die mensen helpt boeken te vinden, teruggebrachte boeken weer opruimt en gereserveerde boeken klaarlegt. Dat ben ik gaan doen. Voor mij is dat een wekelijks uitje en in deze coronatijd zelfs bijna mijn enige wekelijkse uitje!”

Angelien is ook bij Taalpunt betrokken, waar ze mensen helpt die moeite hebben met de Nederlandse taal. Vaak mensen voor wie Nederlands hun tweede taal is. “Daar krijg je een korte opleiding voor. De afgelopen tijd heb ik in de bieb wekelijks iemand begeleid die moeite had met grammatica, hoe een zin moet lopen. Na de corona-periode ga ik iemand helpen, die nog moet leren Nederlands te spreken. Dat zal heel anders zijn.”

Verder is Angelien lid van een ‘studiekring’. “We komen elke eerste dinsdagochtend van de maand in de bibliotheek bij elkaar. We spreken samen af over welk onderwerp het de volgende keer gaat en hoe we het gaan voorbereiden. Er komen allerlei thema’s langs: astrologie, euthanasie, kunstmatige intelligentie, blockchains, opwarming van de aarde, etc. Maar eerst praten we altijd over actualiteit, wat je onlangs is opgevallen. De studiekring bestaat nu uit negen mensen, er kunnen er nog wel een paar bij.”

Voor meer informatie over vrijwilligerswerk of studiekring kan contact worden opgenomen met Henriëtte Gerrits: 0546 - 572784 of h.gerrits@bibliotheekwierden.nl.

Tip van Angelien
“Eigenlijk is een abonnement op de bieb spotgoedkoop, nog geen 4 euro per maand. Je kunt naast boeken ook dvd’s, cd’s, luisterboeken en tijdschriften lenen. Per keer mag je 15 exemplaren meenemen. Dat is heel veel. En kinderen onder de 18 kunnen zelfs een gratis abonnement nemen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden