Zonnepark uitgebreid met 4.480 panelen: ‘Voor mij is dit een mooi leerproject’


<p>Herbert Gerritsen Mulkes was vrijdag 5 februari bezig met graafwerkzaamheden. Foto: Van Gaalen Media&nbsp;</p>

Herbert Gerritsen Mulkes was vrijdag 5 februari bezig met graafwerkzaamheden. Foto: Van Gaalen Media 

(Foto: Van Gaalen Media)

Zonnepark uitgebreid met 4.480 panelen: ‘Voor mij is dit een mooi leerproject’

Zonnepark De Groene Weuste wordt uitgebreid met 4.480 panelen. Inmiddels zijn de werkzaamheden begonnen. En daar is projectleider Herbert Gerritsen Mulkes van de stichting Duurzame Energie Wierden-Enter en TwentEnergie blij mee. “Driekwart jaar zijn we bezig geweest met de voorbereidingen. En afgelopen week was het dan zover: we konden aan de slag. De ruimte op het terrein laat de uitbreiding toe: er kunnen rijen van twee zonnepanelen worden geplaatst. Deze komen aan de onderkant van zonnepanelentafels, dus het park wordt groter. Het is een uitbreiding van het bestaande park. Het is de bedoeling dat we deze week beginnen met de onderconstructie. Maar omdat het heeft gesneeuwd en de temperatuur onder diep het vriespunt is gezakt, moeten we even kijken wanneer we verder kunnen. Half april willen we dit klaar hebben. Maar ik ben in ieder geval blij dat we zijn begonnen met de werkzaamheden.”

door Jolien van Gaalen

WIERDEN - Er wordt hard gewerkt op het terrein aan de Wetering. Werknemers van de firma Paauwe zijn druk bezig om grondkabels aan te leggen. “Daarnaast is er een rol weggelegd voor loonbedrijf Ten Cate, namelijk het grondwerk. Als dat klaar is wordt door het bedrijf Weenk de schroeffunderingen aangebracht. We kiezen hierbij bewust voor lokale bedrijven, dat hebben we bij de aanleg van het zonnepark destijds ook gedaan. De rest van de werkzaamheden worden gedaan door vrijwilligers uit de buurt. Momenteel hebben zich tien mensen gemeld. Ons streven is tussen de 20-25 vrijwilligers, zodat we het werk goed kunnen verdelen. Maar als er meer mensen willen helpen is dat ook prima, ze zijn van harte welkom. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd.” Natuurlijk wordt er bij het werken in de open lucht rekening gehouden met de coronamaatregelen. Meer informatie over het aanmelden staat op de website van de stichting.

Lokaal
“We willen het allemaal zo lokaal mogelijk houden, dus met bedrijven en mensen uit de buurt. Dat maakt zo’n project mooi. En ik vind het leuk om als projectleider aan de slag te zijn, te helpen waar ik kan. Met mijn bedrijf TwentEnergie houd ik me normaal gesproken bezig met het verduurzamen van woningen en bedrijven. Maar op deze manier bezig zijn met duurzaamheid vind ik een mooi leerproject.” De zoektocht naar bijpassende zonnepanelen had wel wat voeten in de aarde. “Het zonnepark bestaat al sinds 2018 en heeft dus zonnepanelen van de eerste generatie. Het huidige type zonnepaneel is groter, dus het was wel echt een zoektocht naar de goede afmetingen. Dat is echt millimeterwerk. Maar het is gelukt.”

Tot nu loopt alles volgens planning. “Afgelopen week heeft het erg veel geregend. Door het vele water was het terrein erg modderig en minder goed toegankelijk.” Maar dat weerhoudt iedereen die meewerkt er niet van om gewoon door te gaan. “We zijn druk bezig om te graven en kabels te plaatsen. Hoe we verder kunnen gaan, moeten we nog maar even zien. Want het heeft natuurlijk veel gesneeuwd en hard gevroren. Het is de bedoeling dat het project half april klaar is, dus we hebben nog tweeënhalve maand de tijd. We hopen dat alles dan draait.”

Crowdfunding
Daarna wordt door de stichting een nieuwe crowdfundingsactie opgezet. “Dat doen we altijd als het project af is. Daar beginnen we nu langzaam mee, het zit echt nog in de opstartfase. Wel hebben we vastgesteld dat er een speciale actie komt voor jongeren van 8 tot 18 jaar. Als er hierover meer bekend is, melden we dat op de website en Facebook.”

Windenergie
Maar met alleen zonnepanelen worden de doelstellingen niet gehaald. “Het moet een combinatie zijn van zonne- en windenergie. Hoe eerder we daarmee beginnen, hoe beter. Het is gewoon nodig, met windmolens kunnen we ook in de winter en ‘s nachts stroom opwekken.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden