Logo dedriehoek.net


<p>C.J.V. Timothe&uuml;s houdt activiteiten voor jeugd uit groep 3 tot en met 5, groep 6 tot en met 8 en scholieren tot en met 16 jaar. (Eigen foto)</p>

C.J.V. Timotheüs houdt activiteiten voor jeugd uit groep 3 tot en met 5, groep 6 tot en met 8 en scholieren tot en met 16 jaar. (Eigen foto)

(Foto: CJV Timotheüs)

'De kinderen bloeien helemaal op'

Al meer dan 120 jaar timmert de Enterse vereniging C.J.V Timotheüs aan de weg. De vereniging is in 1897 opgericht, als christelijke mannenvereniging, In 1899 is daar een jonge vrouwenfederatie bijgekomen. En daaruit is Timotheüs ontstaan. “Als christelijke vereniging willen we een basis leggen bij jonge kinderen”, vertelt voorzitter Noëlle Langenhof (24). “Kinderen kunnen vanaf zes jaar lid worden. We geven hen dingen mee over het geloof, maar we doen nog meer leuke dingen. Daarnaast brengen we hen iets bij over bijvoorbeeld samenwerken. C.J.V. Timotheüs heeft een christelijke grondslag, maar we zijn niet aangesloten bij een kerk.”

ENTER - De vereniging heeft momenteel zes groepen, waarbij jongens en meisjes worden gescheiden. “We hebben groepen voor kinderen uit groep 3 tot en met 5, voor jeugd uit groep 6 tot en met 8 en scholieren tot en met 16 jaar. Met de allerjongsten gaan we knutselen, buitenspelen, doen we bordspelletjes, bingo en houden we filmavonden. Leden uit groep 6 tot en met 8 vinden knutselen en een filmavond ook nog wel leuk, maar buiten spelen vinden ze echt geweldig. Met de wat oudere meiden houden we bijvoorbeeld een high tea.”

Bij C.J.V. Timotheüs wordt onderscheid gemaakt tussen actieve leden en niet-actieve leden. “Dat zijn alle kinderen en alle leden van 16-plus die actief zijn als leiding en in commissies. De niet-actieve leden ondersteunen de vereniging met hun contributie. Op dit moment hebben we 150 leden. Het mooie is om te zien dat kinderen van leiding, die ik vroeger zelf heb gehad, nu ook hier komen. Je ziet gewoon dat het van generatie op generatie wordt doorgegeven.” Bij de groep met de jongste kinderen komen nog steeds leden bij. “In september zijn we begonnen met het nieuwe seizoen. We begonnen bij een groep met zestien deelnemers, dat aantal ligt nu op 21.”

Link leggen
“De kracht van vereniging ligt in het feit dat het van generatie op generatie wordt doorgegeven. De gemiddelde leeftijd van leiding is 23 jaar, dat betekent dat de oudste leden vaak doorstromen. Op deze manier kunnen we een mooie vereniging in stand houden. En daardoor kunnen we beter een link leggen naar kinderen toe, want het is nog niet zo lang geleden dat we dezelfde leeftijd hadden.”

Pinksterkamp
Noëlle is vanaf haar zesde lid van Timotheüs. “Wat me is bijgebleven zijn de Pinksterkampen. Elk jaar met Pinksteren is er kamp, daar heb ik de leukste herinneringen aan. Op vrijdag om 18.00 uur verzamelden we bij het dienstgebouw en gingen we met auto’s naar de kampeerboerderij. Daar deden we veel leuke activiteiten en probeerden we om zo lang mogelijk op te blijven. ’s Maandags gingen we dan weer terug naar huis.”

Sinds 2015 is ze bestuurslid. “Ik ben de oudste binnen het bestuur, de andere leden zijn allemaal rond de 22 en 23. Het is heel mooi om wat te doen voor de vereniging. En ik vind het leuk om met kinderen te werken. Daarnaast zijn de 16-plussers ook een hechte groep, normaal gesproken doen we samen een pubquiz, gaan we op kamp en komen één keer in de maand op zondag samen. Het is mooi om naast mijn vrienden ook een band op te bouwen met anderen. En wat ik me de laatste tijd heel erg realiseer, is dat kinderen door corona steeds meer beperkt worden in hun doen en laten. Bij onze wekelijkse bijeenkomst van uurtje bloeien ze helemaal op, zijn ze vrolijk en kunnen ze even doen wat ze willen.”

“We hebben besloten om hetzelfde te doen als scholen. “Daarom zijn we in maart gesloten geweest. Ook in de zomervakantie waren er, zoals gebruikelijk, geen activiteiten. Het seizoen begint altijd in september. Daar hebben wij en de kinderen even van kunnen genieten. Maar helaas zijn er door de lockdown nu geen bijeenkomsten.”

Meer informatie
Het interview heeft plaatsgevonden voor de lockdown die op 15 december 2020 is ingegaan. Omdat de scholen tot en met 19 januari zijn gesloten, houdt C.J.V. Timotheüs tot die tijd ook geen bijeenkomsten.
Kijk voor meer informatie op de website.

Nieuwsoverzicht

Meer berichten