'Ze hebben onze hulp hard nodig'


<p>Boven Fons Wenting en Frits Roeloffzen, onder Ab Klein Lugtenbeld en Henk Zielman, rechts Hans Mutter. (Foto&#39;s / bewerking: Van Gaalen Media)</p>

Boven Fons Wenting en Frits Roeloffzen, onder Ab Klein Lugtenbeld en Henk Zielman, rechts Hans Mutter. (Foto's / bewerking: Van Gaalen Media)

(Foto: Van Gaalen Media)

'Ze hebben onze hulp hard nodig'

Stichting Vrienden Oosteuropa is gekozen tot het goede doel van de Vastenactie 2021. “We vinden het natuurlijk prachtig dat we hiervoor zijn uitgekozen”, vertelt Fons Wenting van de stichting. “En het is hard nodig. Want als Vastenactie Wierden de renovatie van het keukengebouw van het bejaardentehuis in het Roemeense Badeni niet had gekozen was het niet mogelijk om dit goed en in een keer aan te pakken. Daarom vinden wij het belangrijk dat er bij de Vastenactie geld opgehaald wordt voor deze mensen.” Maar corona dreigt roet in het eten te gooien.

door Jolien van Gaalen

WIERDEN - “Het is maar de vraag of alle activiteiten rondom de vastenactie door kunnen gaan”, vertelt Ingrid Eidhof namens het Vastenactieteam van de gezamenlijke kerken van Wierden. “Normaal gesproken hebben we activiteiten als de maaltijdavond, presentaties op de scholen en een speciale oecumenische kerkdienst in die periode. Op 1 februari 2021 nemen we definitief een besluit. Omdat de hulp aan Badeni in deze coronatijd nu ook door moet gaan vragen wij nu al om aandacht voor het werk van de Stichting Vrienden Oosteuropa. De mensen daar zijn erg bescheiden, vragen niet snel om iets. En dat terwijl zaken als sondevoeding, medicijnen en incontinentiemateriaal slecht verkrijgbaar zijn of niet door de mensen zijn te betalen. Bedenk daarbij dat er vanuit de overheid niks wordt gedaan.”

‘Zo goed mogelijk helpen’
Stichting Vrienden Oosteuropa heeft zijn oorsprong in Dalfsen. Al meer dan 30 jaar gaan vrijwilligers naar Roemenië om te helpen. “Fons en ik zijn er later bijgekomen”, zegt bestuurslid Frits Roeloffzen. “Aanvankelijk ging iedere kerk met een eigen ploegje naar Roemenië, maar op een gegeven moment is dat samengevoegd tot een grote groep. We zijn daar van afgesplitst en bezoeken naast kerken ook kindertehuizen en bejaardentehuizen. Op deze manier kunnen we een groter deel van de bevolking bereiken. Ons doel is om mensen daar zo goed mogelijk te helpen, ongeacht geloof, identiteit of afkomst.”

Oliebollen en appelflappen
Normaal gesproken bakken vrijwilligers van de stichting ieder jaar tussen 17.000 -18.000 oliebollen en 5000 appelflappen voor financiering van projecten. “Wat er overblijft na aftrek van de kosten gaat naar Roemenië, er blijft niks aan de strijkstok hangen. We controleren ter plekke dat het geld daadwerkelijk naar de betreffende projecten gaat. Daarom gaan we er ook één of twee keer per jaar naartoe, meestal eind april of mei. En we geven advies als dat nodig is. Op deze manier houden we controle en weten we zeker dat het geld goed wordt besteed. Dan nemen we ook spullen mee. Hierbij valt te denken aan tuinzaden voor wortels, bieten en sla, die delen we uit aan mensen die een stukje grond hebben. Dit gaan ze verbouwen om daarvan te kunnen eten.”

Lokaal
Onlangs heeft de stichting twee wasmachines gekocht voor het bejaardentehuis. De machine was op, maar er werd niet om een nieuwe gevraagd, maar toestemming om deze te mogen repareren. “Dat is geen optie als je met een normale machine de was moet draaien voor het bejaardentehuis met 35-40 bejaarden. Ook zit men eigenlijk te springen om een droger, want nu wordt de was buiten gedroogd of in een klein kamertje. En dat kost te veel tijd”, laat Fons weten. 

Het bejaardentehuis bestaat uit twee grote huizen. Omdat het een deel van het gebouw te oud is woonden demente bejaarden samen in hetzelfde huis met andere bewoners”, laat Fons weten. “Nu worden deze mensen gewoon op de stoep voor het gebouw afgezet, we weten geen achtergrond. Vanuit de overheid is geen bijdrage om deze mensen hun laatste stukje van hun leven menswaardig te verzorgen. Daarom blijven zaken zoals het dak renoveren en andere werkzaamheden liggen. Het geld ontbreekt daarvoor en daarom zorgt de stichting dat dit lokaal opgepakt wordt. Zo is er bij stukjes en beetjes met onze financiële hulp een nieuw vloer gelegd en is er geschilderd. Ook zijn de deuren breder gemaakt. Nu kunnen demente bejaarden weer terug naar hun vertrouwde plek. Dat hebben we inmiddels gecontroleerd en het zag er heel goed uit.”

Ziekenhuisbedden
“Twee jaar geleden hebben we 41 in hoogte verstelbare ziekenhuisbedden gebracht. Ter plaatse hebben we uitgelegd hoe alles werkt en hoe ze de bedden in elkaar moeten zetten. Dat was een extra ritje wel waard. Daarvoor lagen bejaarden in bedden van 30 jaar oud, dat kan natuurlijk niet. Door dit lokaal uit te besteden hebben de mensen daar ook werk.” Als Ab Kleinlugtenbeld, Hans Mutter, Henk Zielman, Frits Roeloffzen en Fons Wenting naar Roemenië reizen betalen ze alle kosten voor vervoer en verblijf zelf. “Dan slapen we bijvoorbeeld bij de dominee of pastoor. Inmiddels hebben we veel vriendschappen opgebouwd.”

Ademhalingsapparatuur

Maar de stichting doet meer. “Zo hebben we een keer hartoperatie voor een kind betaald. We hebben goed contact met de mensen daar, zo blijven we goed op de hoogte”, aldus Fons. “We ondersteunen ook artsen met hulpmiddelen en medicijnen”, vult Frits aan. “Een arts liet ons weten dat er een 16-jarig meisje was met ademhalingsproblemen. Met haar huidige beademingsapparaat kon ze nooit naar buiten. Daarom hebben wij geregeld dat ze mobiele apparatuur kreeg waardoor ze weer naar buiten kan.”

Nood is hoog
Door corona is het nu niet mogelijk om transporten naar Roemenië te verzorgen. Frits: “We weten niet wanneer we weer kunnen beginnen. En dat terwijl de nood hoog is, want daar hebben ze maar weinig financiële middelen en ontbreekt steun van de overheid. Het is hartstikke nodig, zeker in deze tijd, want ook in Roemenië laat corona zijn sporen na. Alles zit op slot. Alle hulp vanuit Nederland, hoe klein ook, is van harte welkom. Elke euro helpt.” Mensen die de stichting willen steunen kunnen een donatie overmaken op NL 02 RBRB 08 50 51 87 92.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden