'Daarmee doe je een kind een plezier!'


<p>Ellen Ros: &ldquo;De VoorleesExpress past bij mij.&rdquo;</p>

Ellen Ros: “De VoorleesExpress past bij mij.”

(Foto: Bibliotheek Wierden)

'Daarmee doe je een kind een plezier!'

“Ik heb iets met voorlezen. Vroeger heb ik mijn eigen kinderen vaak voorgelezen en daar veel plezier aan beleefd,” vertelt Ellen Ros. Nu is ze vrijwilliger bij de VoorleesExpress van de bibliotheek.

WIERDEN / ENTER - Bij de VoorleesExpress zijn verschillende vrijwilligers actief. Op verzoek van scholen, logopedisten of Vluchtelingenwerk gaan ze naar gezinnen om daar kinderen met een taalachterstand, voor te lezen.
Naast haar drukke baan als projectleider vastgoed en huisvesting bij de Dimence Groep maakt Ellen daar graag tijd voor vrij: “Ik vind dat je naast je werk ook best wat voor een ander kunt doen. En dit past bij mij.”

Wekelijks een uurtje
“Sinds 2015 ben ik bij de VoorleesExpress betrokken. Je wordt begeleid door een coördinator van de bieb. Die gaat de eerste keer met je mee en na de tiende keer nog eens. Ook komen we als vrijwilligers één of twee keer per jaar bij elkaar om ervaringen uit te wisselen.”

“In principe gaan we wekelijks een uurtje naar zo’n gezin toe en doen dat maximaal twintig weken. Je hoopt dat na zo’n periode het gezin die gewoonte van zelf lezen en voorlezen overneemt.”

Taalvaardigheid stimuleren
“Eén keer heb ik zelfs een langere periode voorgelezen. Dat was bij een vluchtelingengezin. Moeder en kind waren heel enthousiast. We vonden het allebei jammer om te stoppen. Naast voorlezen deden we ook spelletjes die de taalvaardigheid stimuleren.”

Ellen blijft het meewerken aan de VoorleesExpress boeiend vinden: “Ik neem altijd een stapel boeken mee en laat het kind kiezen uit welk boek voorgelezen wordt. Je doet een kind een plezier en draagt bij aan zijn taalontwikkeling. Dat is toch prachtig?!”

Vrijwilligers nodig
Zonder vrijwilligers zou de bibliotheek niet kunnen bestaan. Daarom organiseert een speciale actie om vrijwilligers te werven: ‘Jij bent nodig’. Kijk voor meer informatie op de website van de bieb.

Heb jij interesse voor een vrijwilligersfunctie bij de bibliotheek? Maak dan een vrijblijvende afspraak met Henriëtte Gerrits via h.gerrits@bibliotheekwierden.nl of bel naar 0546 – 57 27 84.

Maak een boekenlijstje
Ellen heeft nog een tip voor lezers van deze weekkrant: maak een boekenlijstje.
“In de krant of op internet vind ik recensies van boeken die me interesseren. Die zet ik ze op mijn lijstje en reserveer ik bij de bieb. Lekker handig en goedkoper dan al die boeken aanschaffen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden