'Heb er in ieder geval veel plezier aan'


<p>Ria van Heek met haar nieuwste poppenhuis met tien kamers.</p>

Ria van Heek met haar nieuwste poppenhuis met tien kamers.

(Foto: Van Gaalen Media)

'Heb er in ieder geval veel plezier aan'

Ria van Heek is rond 1991/1992 begonnen met haar hobby poppenhuizen bouwen en inrichten. “Altijd al vond ik het leuk om poppenhuizen te zien. Op een gegeven moment had mijn zus een poppenhuis die ze zelf in elkaar had gezet en ingericht. En dat vond ik zo mooi dat ik ook een pakket heb gekocht en zelf aan de slag ben gegaan. Het is een poppenhuis met zes kamers. Omdat alles op schaal 1:12 moet ben je wel even mee bezig. Want daarmee moet je rekening houden met het maken van vloerbedekking en het behangen. Dat kan niet zomaar gedaan worden. Ooit heb ik van fineer vierkantjes geknipt en een parketvloer gemaakt.”

door Jolien van Gaalen

WIERDEN - Ria heeft meerdere malen een bezoek aan poppenhuisbeurzen. “Deze vinden plaats in heel Nederland en ook in Duitsland, maar ik ging altijd naar Apeldoorn of Arnhem. Dan zag je bijvoorbeeld mini Engelse dropjes liggen op een schaaltje in een poppenhuis, prachtig! Je gaat ook steeds meer miniatuur denken: in het verleden hadden tubes tandpaste hele kleine dopjes, ideaal om te gebruiken als bloempot. Uit het tijdschrift ‘Poppenhuis en miniaturen’ heb ik geleerd hoe je stoeltjes en bankjes maakt. Ik heb er in ieder geval heel veel plezier in.” De poppetjes koopt Ria op de beurs. “En ik bewaar ook gauw wat, als ik een leuk dopje zie dat misschien wel geschikt is voor het poppenhuis. Inmiddels heb ik een doos vol. De stof op schaal is ook te koop, voor stoelen heb ik een donkergroene stof met een heel klein roosje erin.”

De verlichting is altijd een uitdaging om door het hele huis te krijgen, zo laat Ria weten. “Dan leg je stroomdraadjes neer, maar die werken niet altijd. Soms gaat het weer uit als het iets beweegt. Momenteel ben ik bezig met kerstverlichting, snoertjes met hele kleine lampjes, om die door het hele huis heen te plaatsen.”

Tien kamers
“Op het moment dat ik hiermee begon had ik niet veel tijd, in verband met kinderen en werk. Toen de kinderen wat groter waren heb ik een tweede poppenhuis erbij gekocht. Deze is zo groot dat deze niet eens door het trapgat kan. Aan de voorkant zitten raampjes en balkonnetjes, daar kan ik deze ook openen. Dan zie ik eerst het mooie trappenhuis. Alleen al op zolder zijn er drie van de in totaal tien kamers. Met de zolder ben ik nog druk bezig. Je blijft er mee aan het rommelen, je hebt bijvoorbeeld geel geschilderd, maar vindt groen toch mooier. En de badkamer is altijd mooi om te doen met kleine toiletgarnituren. En het leukst eis dat je alles kunt inrichten met dingen die je in eigen huis niet zo snel zou doen. Zo is er is in dit poppenhuis een muziekkamer, met poppetjes die spelen op een viool en cello.”

Ze is er niet elke dag mee bezig. “Dat verschilt erg, ook per seizoen. Soms heb ik een week dat er niet naar omkijk, tot ik iets tegenkom voor bijvoorbeeld een vloerkleed. In de zomer ben ik er helemaal niet mee bezig geweest, dat was vanwege de hitte ook niet te doen. En op zulke mooie dagen ging ik naar buiten, samen fietsen met mijn man. In september ben ik weer begonnen, dan werk ik er soms drie avonden per week aan.” Daarnaast heeft Ria ook een schoolklasje: een lokaal met poppetjes in bankjes, lessenaartjes en een kachel n de hoek. Dat had je in de jaren vijftig, toen ik naar de basisschool ging.”

Pakketten
Ria werkt met poppenhuispakketten. “Dat moet je zien als een kastje dat je in elkaar zet. Maar dan is het allemaal pietepeuterig, van die kleine deurtjes met kleine scharniertjes. Ik heb ook een klein boormachientje en een elektrisch figuurzaagje om gaatjes in de muur te maken, een boekenplankje op te hangen en ijsstokjes op maat te zagen, zodat ik meubels kan maken. Op een dag kom je met de ruwe bouw een heel eind.” Maar het inrichten vergt meer tijd. “Vooral in het begin ben je druk met schilderen, behangen en vloerbedekking leggen. Soms wil toch liever een andere kleur verf op de muur. Details zijn ook belangrijk. “Ik maak heel klein bestek, pannetjes van aluminiumfolie, stukje kaas voor op tafel. Met dit alles ben je zo een avond zoet.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden