'Zo'n magazine geeft even wat afleiding'


<p>Annet ter Maat met de eerste en laatste editie van de Jennechiesproat. (Foto: Van Gaalen Media)</p>

Annet ter Maat met de eerste en laatste editie van de Jennechiesproat. (Foto: Van Gaalen Media)

(Foto: Van Gaalen Media)

'Zo'n magazine geeft even wat afleiding'

De Jennechiesproat van Carintreggeland is inmiddels een bekend blad voor velen. “De eerste editie rolde in juli 2012 van de pers. Het is een tijdschrift dat meerdere malen per jaar uitkomt en wordt bezorgd bij alle cliënten van Carintreggeland. De Jennechiesproat is voor mensen herkenbaar door de kleuren en het logo. Het is echt een lokaal blad, dus niet een ver-van-mijn-bedshow. Daarnaast is het ook echt op de doelgroep van de ouderen met informatie, leuke recepten, puzzels, een wandel- of fietsroute. Daardoor spreekt het onze lezers aan.  

door Jolien van Gaalen

WIERDEN - Het magazine wordt meerdere keren per jaar wordt verspreid in de gemeente Wierden onder alle mensen die iets met Carintreggeland van doen hebben. “Het gaat om mensen die zorg krijgen van Carintreggeland. Of het gaat om thuiszorg, dagopvang bij De Piet of dagbesteding bij de Eikenlaan is daarvoor niet van belang”, vertelt welzijnscoach Annet ter Maat, die vanaf het begin is betrokken bij de Jennechiesproat. “Maar we geven het ook aan belangstellenden die in de buurt wonen van locaties en hebben het uitgedeeld bij evenementen zoals de Kerstmarkt en Sunte Mart’n.”

“Carintreggeland had eigenlijk in elke plaats zo’n blad. In Almelo was er bijvoorbeeld De Schakel en ook in Rijssen was er zo’n blad. Van daaruit zijn we ook in Wierden gestart om mensen op een toegankelijke manier te informeren over wat er allemaal speelt. Daarnaast willen we ook gewoon leuke dingen in het blad zetten.” Het begon met zwart-wit foto’s, nu heeft het een prachtige kleurenprint. Momenteel is Wierden de enige die zo’n magazine nog heeft, in andere gemeenten bestaat het niet meer. Dus is dat wel bijzonder. Qua onderwerpen is er niet heel veel veranderd. Wel is de dag- en thuiszorg nu gesplist en heeft de wijk nu een eigen stukje in blad. En de Holtinck levert geen bijdrage meer.”

Opsturen
De Jennechiesproat wordt gemaakt door een vijfkoppige redactie, bestaande uit vrijwilligers die al dan niet bij Carintreggeland werken. “Verschillende onderdelen van Carintreggeland leveren telkens wat aan, zoals zorgboerderij De Piet, de wijkverpleging, dagbesteding Eikenlaan en De Botterhof. Daarnaast is er een pastoraal medewerker die een stukje schrijft en wordt een puzzel aangeleverd. Tot slot vraag ik bijvoorbeeld aan de muziektherapeut of fysiotherapeut of zij een keer wat willen schrijven. Natuurlijk kunnen lezers zelf wat opsturen, dat kan bijvoorbeeld een gedicht of een mooi verhaal zijn. Maar ook eigen foto’s zijn welkom. Dit kan gestuurd worden naar redactie.wierden@carintreggeland.nl. Vervolgens maakt Topic Creatieve Communicatie er telkens weer een mooi geheel van.”

Puzzel
Het blad wordt goed gelezen, weet Annet te vertellen. “De oplossing van de puzzel wordt elke keer door een stuk of vijftien mensen ingeleverd. Dat worden er langzamerhand steeds meer. Het is alleen jammer dat we geen cadeaubonnen van 5 euro meer hebben die we weg kunnen geven als prijs. Dus dat staat bij de puzzel in de decembereditie dat er geen prijzen meer te winnen zijn. Daarvoor zoeken we overigens nog sponsors.”

Afleiding
De Jennechiesproat wordt ook bezorgd bij Markant aan de overkant. “Mensen vinden het leuk om te lezen over De Botterhof en zo op de hoogte te blijven, vooral in deze tijd nu er veel minder mensen mogen komen. Nu het overal veel rustiger qua bezoek is het fijn om wat afleiding te hebben. Bewoners krijgen veel minder bezoek en zitten zich soms te vervelen. Zo’n blad geeft hen dan nog even wat te doen. Steeds meer ouderen zijn handig met internet, dus daar willen we in de toekomst meer op in gaan spelen.”

Op de huidige cover van de Jennechiesproat staat een foto van het beeld ‘Jennechie’ van Jan Gierveld (1935-2005). Een herkenbaar beeld voor de lezers. Daarnaast komen de kleuren van Carintreggeland natuurlijk ook naar voren. Het blad valt vier keer per jaar op de deurmat van iedereen die iets van Carintreggeland afneemt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden