'We zijn allemaal erg enthousiast'


Shanti Tuinstra, Sanumaya Lensen en Randy Dommerholt zitten in het bestuur van Stichting Sarangi. (Eigen foto)
Shanti Tuinstra, Sanumaya Lensen en Randy Dommerholt zitten in het bestuur van Stichting Sarangi. (Eigen foto) (Foto: Stichting Sarangi)

'We zijn allemaal erg enthousiast'

Stichting Sarangi is een nieuwe stichting die zich inzet om kansarme vrouwen in Nepal te helpen. “In het voorjaar zijn we ermee begonnen”, vertelt Sanumaya Lensen. “Mijn biologische zus Shanti, die is geadopteerd in een ander gezin, is twee jaar geleden met haar vader in Nepal geweest. Daar kwamen zij in contact met een Australische vrouw die daar aan het filmen was met Sarangi-tasjes. Bij haar vader Tjitze is het idee ontstaan om ook iets vanuit Nederland te gaan doen. Via de Rotary is hij tasjes gaan verkopen, maar dat was eigenlijk een eenmalig iets. Het leek ons wel leuk om er meer mee te gaan doen. Zo hebben wij het plan opgevat om een stichting op te richten.”

door Jolien van Gaalen 

WIERDEN - In het bestuur zitten naast Sanumaya haar biologische zus Shanti Tuinstra, haar vader Tjitze Tuinstra en Randy Dommerholt. “Onlangs hebben we een vijfde persoon voor het bestuur gevonden: Michel Hardholt.”

Het is begonnen met één soort tasje, maar nu zijn er al zes verschillende designs. “De tasjes worden gemaakt van petflessen, dus het is ook duurzaam en fairtrade. Ook hebben we een bomenproject: voor elke tien verkochte tasjes wordt er een boom in Nepal geplant. Er is daar veel erosie, dus er wordt veel gekapt, maar vervolgens niet opnieuw geplant. Op dit gebied wilden wij ook wat doen. En door meer projecten zorgen we voor meer banen. Voor kansarme vrouwen in een lage kaste die de tasjes maken, en voor de bomenplanters. Mensen kunnen voor 10 euro een boom adopteren, deze mogen zij dan een naam geven. Via Google krijgen ze dan de coördinatoren, zodat ze de boom kunnen zien.”

1000
De tasjes worden verkocht bij de Wereld Winkel Wierden en Rok & Billie. “Ook verkopen we tasjes aan bedrijven bijvoorbeeld voor in het kerstpakket. Daarnaast zijn er instanties die het geven aan vrijwilligers. Ik zorg er ook altijd voor dat ik tasjes in mijn auto heb. Soms spreken mensen mij aan en dan vertel ik over de stichting. Dan willen ze vaak ook een tasje kopen. Inmiddels zijn er bijna 1000 tasjes verkocht.”
Naast het vijfkoppige bestuur helpt ook familie een handje. “Mijn schoonmoeder in Vriezenveen is heel actief met het verkopen van de tasjes. En mijn schoonzus verkoopt deze in Frankrijk en de adoptievader van Shanti in Duitsland. Dat is natuurlijk geweldig.”

Vol energie
De stichting staat nog echt in de kinderschoenen. “We zitten vol energie om te kijken wat we nog meer kunnen doen en de stichting nog volop kunnen ontwikkelen. Het bankrekeningnummer is inmiddels goedgekeurd. We willen graag mensen vinden die straks een eenmalige gift willen doen of maandelijks doneren. Dus in de toekomst gaan we zeker nog op zoek naar donateurs.”

“We zijn allemaal erg enthousiast en zetten ons in voor de vrouwen uit de laagste kaste, alleenstaande vrouwen of vrouwen die slachtoffer zijn geworden van mensenhandel. Als je in een bepaalde kaste geboren wordt, blijf je ook in die kaste. We zorgen er ook voor dat de vrouwen hun kinderen naar school kunnen sturen. En we gaan nog verder kijken: hoe kunnen we nog meer vrouwen helpen? Zo maken vrouwen nu niet-medische mondkapjes die straks hier verkocht worden. Tevens zitten we ook te denken aan producten van kokosnoten, daarbij vinden we het belangrijk dat het fairtrade en duurzaam is. Tot slot hopen we de webshop nog uit te breiden.”

Kijk voor meer informatie op de website en/of de Facebookpagina.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden