<p>&quot;Het belangrijkste is dat cli&euml;nten nieuwe dingen kunnen leren en dat ze zelf ook een leuke dag hebben&quot;, vertelt begeleidster Sanne Weultjes van JP van den Bent Stichting. (Eigen foto)&nbsp;</p>

"Het belangrijkste is dat cliënten nieuwe dingen kunnen leren en dat ze zelf ook een leuke dag hebben", vertelt begeleidster Sanne Weultjes van JP van den Bent Stichting. (Eigen foto) 

(Foto: Koffiehuis De Branderij)

'Cliënten halen hier veel voldoening uit'

Koffiehuis de Branderij aan de Ootmarsumsestraat 136 in Almelo is een dagbestedingslocatie van JP van den Bent Stichting, waar ook cliënten uit Wierden en Enter met veel plezier werken. “Onze cliënten met een licht verstandelijke beperking halen hier veel voldoening uit”, vertelt begeleidster Sanne Weultjes. “Zij doen hier alles: schoonmaken, koken, bakken en bedienen, dus dat is heel breed. Het belangrijkste is dat zij nieuwe dingen kunnen leren en dat ze zelf ook een leuke dag hebben.”

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

ALMELO / WIERDEN – “We zijn 2,5 jaar geleden kleinschalig begonnen, met een klein gedeelte van de ruimte die we nu hebben. Met een aantal kleine tafels, heel knus. Onze insteek was op dat moment dat we gingen kijken hoe dat zou lopen. Helaas hadden we na een half jaar nog niet veel klanten, dat komt doordat het gebouw een beetje verstopt is. Daarom zijn we met Social Deal gaan werken. Dat liep heel goed, ons doel is gedeeltelijk bereikt. Mensen wisten ons opeens wel te vinden en we kregen veel reacties, onder meer dat zij niet wisten dat we hier zaten.”

Laagdrempeliger
Daarnaast werd er elke keer gekeken wat er nog meer gedaan kan worden. “Op een gegeven moment zijn we energie gaan steken in hapjes en taarten op bestelling. Dat loopt ook wel aardig, maar ook daarvoor weten mensen ons nog niet goed te vinden. Begin van dit jaar zijn we gestart met high tea, dat ook via Social Deal wordt aangeboden. Daar krijgen we heel veel positieve reacties op, zowel van gasten als cliënten. Onze cliënten vinden het leuk om high tea in elkaar te zetten en te serveren. Het is voor hen wat laagdrempeliger omdat ze minder vaak naar de tafel moeten. Het is een mooie instap om te leren bedienen.” Daarnaast worden er spullen verkocht die op dagbestedingslocatie ernaast worden gemaakt.

“Met dit koffiehuis willen we deze mensen een leerwerkplek en een zinvolle dagbesteding bieden. Ze hebben verschillende werkzaamheden, zij draaien bij alles mee. Elke dag zijn er twee begeleiders. Het aantal cliënten verschilt per dag, buiten coronatijd waren dat er twee of drie. Ook zijn er wel eens vijf tot zeven cliënten geweest. De een werkt ’s ochtends, de ander in de middag. Dus dat varieert. Nu is dat natuurlijk een beetje anders.”

Onderdeel van de maatschappij
“Voor onze cliënten is het van belang dat ze zich kunnen ontwikkelen, kunnen leren en dat ze een voldaan gevoel hebben na een werkdag. Daarnaast is het belangrijk dat zij zich ook belangrijk voelen, op deze manier onderdeel zijn van de maatschappij, er zo echt aan deelnemen en een steentje kunnen bijdragen. Maar ook willen we dat cliënten een leuke dag hebben. Over het algemeen vinden ze het mooi werk. Schoonmaken vinden ze een minder leuk klusje. Elke cliënt heeft een voorkeur over wat ze leuk vinden en wat niet, wat voor hen spannend is en wat niet. Daar houden we rekening mee. Soms hebben ze geen zin, maar dat heeft iedereen wel eens. Dan zetten we een leuk muziekje op en wordt het toch een mooie dag. In het voorjaar hebben wij ook de deuren moeten sluiten, dus cliënten vinden het fijn dat ze weer aan het werk zijn.”

Momenteel kunnen mensen hier alleen terecht voor afhaal. “Voor cliënten was dat even omschakelen, maar het was in het begin van de coronacrisis ook zo. Op deze manier kunnen zij toch aan het werk blijven. Natuurlijk is het wel anders: minder schoonmaken en geen bediening, maar meer inpakwerkzaamheden. Dat is ook goed voor de afwisseling, ze doen het prima.”

Meer naar buiten treden
“Het zou mooi zijn als er ook buiten Social Deal klanten komen voor lunch of high tea, als het weer kan. Als we er vanuit dat de coronacrisis voorbij gaat en alles weer normaal wordt, hopen we dat we meer klanten krijgen, dat we daarmee kunnen groeien. Hetzelfde geldt voor bestellingen van hapjes en taarten. Dat hopen te bereiken door meer naar buiten te treden: actiever te zijn op sociale media en via de nieuwe website. Deze is momenteel nog in de maak, daar zijn we heel druk mee en deze is bijna af. Vooral buurtgenoten weten ons nu te vinden. Meer mensen zijn, zodra de situatie het weer toelaat, welkom voor een overheerlijke lunch of high tea.”

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina van Koffiehuis de Branderij.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden