Hans Timmerman met zijn postzegelalbum voor het zelfgemaakte orgel. (Foto: Van Gaalen Media)
Hans Timmerman met zijn postzegelalbum voor het zelfgemaakte orgel. (Foto: Van Gaalen Media) (Foto: Van Gaalen Media)

'Je moet een beetje een orgeltik hebben'

De 76-jarige Hans Timmerman verzamelt al vijftien jaar postzegels met daarop orgels. “Dit verhaal begint met mijn opvoeding in de jaren 50 en 60. Bijna ieder gereformeerd gezin had een traporgel in huis, daar is mijn voorliefde voor orgels ontstaan. Uiteindelijk ben ik ook 32 jaar kerkorganist geweest bij de Gereformeerde Kerk in Wierden en vijf jaar in Almelo. Toen was ik al bezig met postzegels verzamelen, maar dat gaf op een gegeven moment geen voldoening meer. Daarom heb ik gekozen om postzegels te verzamelen met het thema orgels. Dat was een klinkklare gok. Maar het is enorm goed gegaan, boven verwachting.”

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

WIERDEN – Inmiddels heeft Hans al een behoorlijke verzameling van postzegels, maximumkaarten, poststempels en andere filatelistische stukken met als thema orgel. “Als je alleen al kijkt naar Nederland, een orgelland bij uitstek, met de mooiste orgels. Maar postzegels met orgels zie je hier zelden, draaiorgels daargelaten. Ik denk dat er in Nederland nog geen tien orgel-postzegels zijn. Dan ga je over de grenzen kijken en kom je erachter dat er veel van zulke postzegels. En je komt tot de ontdekking dat er geen catalogus is en dus ben ik gaan zoeken op internet, veilingen en beurzen. Daarbij doe je soms vreemde ontdekkingen. Waarom heeft een land als Guinnee Bissau een orgel uit Leipzig en Bach op de postzegel staan, terwijl het land niks met orgels heeft? Dat draait vaak alleen om bekendheid en wat het opbrengt. Op een gegeven moment kom je met andere mensen in contact die dezelfde passie hebben. Zo heb ik kennisgemaakt met Klais uit Bonn, behoort tot de grootste orgelbouwers van Europa. Klais Senior heeft dezelfde hobby als ik. Daar ben ik een keer op bezoek geweest en wat je dan ziet tijdens zo’n persoonlijke rondleiding is fantastisch mooi, namelijk de orgelbouw van begin tot eind.”

Afvragen
De postzegels zitten in mappen met het verhaal erbij, als dat bekend is. “Je maakt de gekste dingen mee. Als ik een postzegel tegenkom uit een land dat niks met orgels heeft, maar waarop bijvoorbeeld het Haarlemse Bavo-orgel staat wil ik daar meer over weten. Dit Müller-orgel is wereldberoemd en Mozart heeft een keer in Haarlem gespeeld op 11-jarige leeftijd. Een voorbeeld is Iran, daarop staat iemand met een handorgel. Waar dat vandaan komt ben ik nog niet achter en blijf je het afvragen.”

Op zijn website staan alle verzamelde postzegels, maar ook munten en penningen. “De site heb ik al zeker meer dan tien jaar. Ik heb de website gevuld en houdt dit telkens bij. Soms is er weer iets nieuws, maar soms is er maanden niks tot je een keer wat hoort of ziet. Je moet wel een beetje orgeltik om zulke dingen te doen. Daarnaast vind ik orgelbouw ook interessant. In mijn hobbywerkplaats heb ik de orgel in mijn woonkamer zelf gebouwd.”

Alle geduld
Daarnaast heeft Hans sinds een jaar of zes contact met de secretaris van de Engelse organistenclub The Organ Club. “We wisselen nieuwtjes uit en ik krijg het blad van de vereniging. Hierin staat informatie over orgels en nieuwe postzegels, met het verhaal en de geschiedenis erachter. Want elke zegel heeft een verhaal, al zijn enkele mij nog niet bekend. Zo is er een postzegel uit Afrika met daarop Albert Schweizer en een orgel op de achtergrond. Hij is organist geweest en heeft in Deventer concerten gegeven. Zo ontdek je door de jaren heen steeds meer, dat vind ik het mooie van postzegels verzamelen. Het vergt heel veel geduld. Voor andere dingen ben ik een beetje ongeduldig, maar bij postzegels zoek ik net zolang door tot ik dat deze heb. Daar heb ik alle geduld voor. Van veel zegels weet ik de achtergrond nog niet, maar ik ga net zo lang door tot ik de informatie heb. Als ik van alle zegels de geschiedenis wil opzoeken moet ik wel 150 jaar worden. Helaas is niet van alle zegels het verhaal bekend. Elke dag besteed ik hier wel anderhalf tot twee uur aan.”

Website
Hans heeft al tien jaar ook een eigen website waarop alle postzegels staan. Indien bekend staat daarbij ook de geschiedenis.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden