Nieuwe AMV-docent Nienke Langkamp: "Bij de lessen wil ik graag diversiteit brengen." (Foto: Van Gaalen Media)
Nieuwe AMV-docent Nienke Langkamp: "Bij de lessen wil ik graag diversiteit brengen." (Foto: Van Gaalen Media) (Foto: Van Gaalen Media)

'Belangrijk dat kinderen plezier hebben'

door Jolien van Gaalen

Nienke Langkamp (18) is de nieuwe docente algemene muzikale vorming (AMV) bij Harmonie Sint Jan. “Voor mij is het belangrijk dat leerlingen niet richten op één ding, maar ook alles daaromheen. Graag wil ik dat zij muziek op meerdere manieren ervaren en meekrijgen. Dat heb ik bij de proeflessen op drie basisscholen laten zien, maar zal ook tijdens de lessen diversiteit proberen te brengen.”

WIERDEN - “Tijdens mijn middelbare schooltijd op het Noordik kreeg ik les van Bert Sierink, die bij Harmonie Sint Jan speelt. Op een gegeven moment belde hij op en liet weten dat de harmonie op zoek was naar een docent voor AMV-lessen en de blokfluitgroep. Dat leek me meteen heel leuk, maar ik wilde graag eerst meer informatie, zoals vereisten en aantal uren. Daarop heeft hij een soort vacature gestuurd met alle info. Twee weken later heb ik een gesprek gehad over het hoe, wat en wanneer. Dat ging heel goed, het was gezellig met Esther Baas die het C-orkest dirigeert en de slagwerkgroep begeleidt en Patricia Willegers van de opleidingscommissie. Er was een goede klik en dat vind ik heel belangrijk.” Nienke is op jonge leeftijd begonnen met blokfluit en speelt inmiddels ongeveer tien jaar hobo. “Daarnaast speel ik voor het derde jaar saxofoon en ik zing ook. Momenteel zit in mijn derde jaar van de opleiding docent muziek aan het Conservatorium in Enschede.”
“Op 27 augustus heb introductielessen gegeven aan leerlingen van groep 4 op de Mariaschool, de Widerode en het Galjoen. Ik heb hen kennis laten maken met boomwhacker (percussie-instrument bestaande uit gekleurde holle buizen, red.) en blokfluit.” Nienke heeft haar eerste proefles AMV achter de rug. “Ik werd steeds enthousiaster. Het leuke is kinderen iets nieuws leren. Het is mooi om hun reacties te zien als ze een oefening onder de knie hebben. Het allerbelangrijkste is dat leerlingen zich veilig voelen. Dat als ze iets niet durven of liever een andere oefening willen doen, dat ze dit dan gewoon zeggen. En dat zij plezier hebben aan muziek maken.”

Aanmelden voor laatste proefles

De laatste AMV-proefles voor kinderen van 7 à 8 jaar is op vrijdag 11 september van 16.30 tot 17.15 uur bij de Mariaschool aan de Bongerd 1 in Wierden. Nienke: “We hebben het liefste dat kinderen daarvoor aangemeld worden, zodat we weten hoeveel leerlingen er komen. Dat kan via de contactgegevens op de website.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden