Tijdens de bijeenkomst aan de Kruizemunthof werd er ook even gevoetbald. (Foto: Van Gaalen Media)
Tijdens de bijeenkomst aan de Kruizemunthof werd er ook even gevoetbald. (Foto: Van Gaalen Media) (Foto: Van Gaalen Media)

Tour de Wierden voor herhaling vatbaar

door Jolien van Gaalen

Pizza, een potje voetbal en gesprekken. Dat waren de ingrediënten van de laatste bijeenkomst bij de Kruizemunthof in het kader van Tour de Wierden. Met een mobiele ontmoetingsplek in de vorm van een busje gingen de jongerenwerkers van Stichting De Welle on tour. “Ik ben heel enthousiast over alle gesprekken die tijdens de Tour de Wierden hebben plaatsgevonden”, vertelt Carmen Valk van de gemeente Wierden. “Met college en raadsleden hebben jongeren gepraat over waar zij behoefte aan hebben. Ook ging het over hoe jongeren naar de gemeente kijken en hoe de gemeente naar jongeren kijkt.”

WIERDEN - Dit was een gezamenlijk initiatief van de WE Jongerenwerk van Stichting De Welle en de gemeente Wierden en was bedoeld voor de jeugd van 12 tot en met 18 jaar. Onder het mom ‘de gemeente komt naar je toe deze zomer’ zijn er bezoeken gebracht aan verschillende locaties in Ypelo, Enter, Hoge Hexel en Wierden. Carmen: “Jongeren hebben bij alle zes bijeenkomsten voor eten en drinken gezorgd.” Dat varieerde van een barbecue tot stapels pizza’s. “Uiteindelijk hebben jongeren zich tijdens een graffitiworkshop uit mogen leven op het busje, waarbij ook jeugd van 12 en 13 jaar heeft geholpen.” De bus is door de kleurrijke make-over nog maar moeilijk te missen.

Over de opkomst is Carmen tevreden. “Je hoopt natuurlijk altijd dat er meer mensen op afkomen. Soms waren er veel, andere keren was het rustiger. Dat was ook afhankelijk van de locatie en het tijdstip. In Enter waren er op 17 augustus 35 jongeren en ook bij de bijeenkomst in De Weuste was het gezellig druk met ongeveer twintig jongeren en enkele raadsleden. Burgemeester Tigchelaar was erbij op 24 augustus in Hoge Hexel, net als diverse raadsleden. Daar zijn goede gesprekken geweest, onder meer over een vaste plek voor jongeren.”

‘Heel tof’
Ook jongerenwerker Stefanie Slot kijkt met een goed gevoel terug op de tour. “Het was echt heel tof, ik ben heel enthousiast. Bij de eerste samenkomst in Ypelo was het rustig, maar toen was het echt nog nieuw. En kijk nu eens bij deze laatste bijeenkomst op 31 augustus, hoeveel mensen er nu zijn. Dit is zeker voor herhaling vatbaar, maar we moeten misschien wel nadenken over de manier waarop we informatie binnenhalen. We gaan het in de toekomst iets beter afbakenen, bijvoorbeeld door deelnemers een enquête in te laten vullen. Daar kunnen zij dan weer met elkaar over gaan praten.”

De gepimpte bus gaan inwoners ongetwijfeld vaker zien rijden door Wierden. “In de toekomst gaan we als jongerenwerkers zeker vaker op pad met deze mobiele ontmoetingsplek, dat is goed bevallen. En de bus valt nu mooi op.” Stefanie is over het algemeen tevreden over Tour de Wierden: “De jeugd heeft het supergoed gedaan en hebben maar weer eens bewezen dat ze best willen werken om iets te bereiken.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden