Logo dedriehoek.net


Jan-Willem Hietbrink:  "Een aquarium is eigenlijk een tuin onder water. Je moet planten uitdunnen en soms verpoten. (Foto: Van Gaalen Media)
Jan-Willem Hietbrink: "Een aquarium is eigenlijk een tuin onder water. Je moet planten uitdunnen en soms verpoten. (Foto: Van Gaalen Media) (Foto: Van Gaalen Media)

‘Aquarium houden gaat met vallen en opstaan’

Met de paplepel ingegoten. Dat noemt de 43-jarige Jan-Willem Hietbrink als reden voor zijn hobby aquarium houden. “Mijn vader had ook een aquarium. Als kind zat op zondagmorgen met een visnetje in het aquarium te spelen. Op het moment dat ik een jaar of 9 was kreeg ik van een oom mijn eerste aquarium. En dat ging meteen mis. Het eerste wat je als kind doet is dit inrichten met een pomp, filter en vissen. Een dag later waren alle vissen dood, omdat ik verouderde apparatuur had gebruikt waardoor het water te warm is geworden. Het houden van een aquarium gaat met vallen en opstaan: zo leer je telkens weer wat bij.”

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

WIERDEN – “Tot mijn 15e heb ik een aquarium gehad, daarna ben ik even gestopt vanwege tijdgebrek door school en andere bezigheden. Maar door een kameraad uit Rijssen waarmee ik samen op de middelbare technische school (mts) en hogere technische school (hts) zat ben ik weer begonnen. Hij heeft dezelfde interesse, is lid van de aquariumvereniging Natuur in Huis, waar ik me vervolgens ook heb aangesloten. Na de opleiding heb ik een aquarium gekocht en me er verder in verdiept met hulp van de vereniging en zijn steun. Hij heeft nu een eigen speciaalzaak op het gebied van aquaria en vijvertechniek.”

Plantenbak
De Hollandse Plantenbak, ook wel bekend als gezelligheidsaquarium, is een eyecatcher in de woonkamer van Jan-Willem Hietbrink en zijn vrouw Monique.“Het is een plantenaquarium. Natuurlijk zitten er vissen in, momenteel een kleine 100. Maar voor mij draait het vooral om het mooi houden van planten. Zaterdagavond is altijd de vaste onderhoudsavond, dat duurt drie tot vijf uur. Een aquarium is eigenlijk een tuin onder water. Je moet planten uitdunnen en soms verpoten.” Natuurlijk hebben de vissen ook zorg nodig. “Het water moet worden ververst, de drie filters krijgen een schoonmaakbeurt en het glas maak ik schoon. Mijn kinderen van 4,6 en 8 jaar helpen af en toe met het testen van water, maar echte interesse is er nog niet, daarvoor zijn ze nog te jong. Misschien komt dat nog.”

Wedstrijden
Over zijn passie schrijft Jan-Willem ook voor bladen van De Nederlandse Bond Aqua Terra en Belgische Bond Aqua Terra. “Dan vertel ik over bijvoorbeeld mijn ervaringen en hoe ik planten mooi houdt.” Hij doet ook mee aan wedstrijden oftewel keuringen. “Dan komt er een onafhankelijke keurmeester bij je thuis om het aquarium te beoordelen op onder meer inrichting, visbestand, techniek en biologische samenstelling. Zij kijken of de vissen volgroeid zijn, naar de gezondheid van planten en waterwaardes. Aan bijna alle keuringen heb ik meegedaan. Je begint met een huiskeuring van de vereniging. Als je eerste of tweede wordt, stroom je door naar de districtskeuring. Tot slot gaan winnaars daarvan naar de landelijke wedstrijd.”

Levend schilderij
Het aquarium is ondertussen tien jaar oud. “Een aquarium leeft en beweegt, dat maakt het leuk. Het is een soort levend schilderij in de woonkamer en is rustgevend. En ik vind het mooi dat ik waterplanten in leven kan houden. Sommige exemplaren zijn moeilijk aan te komen. Na het uitdunnen van planten kies ik altijd de beste stekjes uit voor mede-leden van de vereniging. Wat er daarvan overblijft bied ik gratis aan op internet. Want weggooien is zonde. ”

Hobby’s in het zonnetje
In deze nieuwe rubriek zet de redactie van De Driehoek mensen met een leuke hobby in het zonnetje. Heb jij een passie voor bijvoorbeeld handwerken, sieraden maken, kalligrafie, scrapbooken, koken, dansen, skeeleren, vissen, of freerunning? Meld je dan aan! Mensen die zich willen aanmelden kunnen een mail sturen naar dedriehoek@dpgmedia.nl. Dan wordt er zo snel mogelijk contact opgenomen voor een (telefonisch) interview en foto. Ook als je eerst meer informatie wil kan je een mail sturen.

Nieuwsoverzicht

Meer berichten