Herman en Janny Boshove.
Herman en Janny Boshove. (Foto:Van Gaalen Media)

‘Blij dat we nog veel mogelijkheden hebben’

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

“We laten elkaar vrij in doen en laten”, vertelt Herman Boshove (84) die al 60 jaar getrouwd is met zijn Janny (80). “Laatst wilde zij een serie over het Engelse koninklijke huis kijken, dat laat ik haar rustig doen en ga ik bezig met één van mijn hobby’s.” Janny: “Maar we doen ook nog veel samen. Wat hij niet kan, doe ik. En als ik hulp nodig heb, vraag ik hem.” Zij ontmoeten elkaar voor het eerst bij jongerenvereniging Die Padmakers. “Met de groep gingen we nog wel eens ergens een weekend naartoe”, vertelt Herman. “Zo ook in september 1956, toen we met de vereniging in een Holtense boerenschuur verbleven.” En daar was de toen 16-jarige Janny ook bij.”

WIERDEN - Een avondwandeling met alle deelnemers maakte ook deel uit van het programma. Maar de groep viel uit elkaar en uiteindelijk bleven Janny en ik alleen over.” Janny: “En dat was het begin, we kregen verkering, zijn samen bij Die Padmakers gebleven en zijn uiteindelijk getrouwd op 1 september 1960. Het was een hele mooie dag, met eerst een ceremonie in het Almelose gemeentehuis en aansluitend in de kerk. Daarna hebben we het gevierd bij feestlocatie Runneboom, waar nu Henk ter Horst zit. We mochten tot 01.00 uur feesten. Maar het was zo gezellig dat we gevraagd hebben of het verlengd kon worden tot 02.00 uur.” Herman vult aan: “Het was gewoon een geweldig feest.” Daarna gaat het echtpaar in een bedrijfswoning aan de Zwaluwenstraat in Almelo wonen, waar ze dertien jaar blijven. Later is het echtpaar naar Wierden verhuisd, waar ze nu al 45 jaar met veel plezier wonen. Herman heeft gewerkt bij een apotheek in Almelo, waar hij uiteindelijk 46 jaar is gebleven. Ze krijgen twee dochters, Janny blijft thuis om voor hen te zorgen. “Nadat de kinderen oud genoeg waren om naar school te gaan heb ik nog in de zaak van Hermans broer gewerkt.”

Zowel Herman als Janny zijn fervente kampeerders. “Ons favoriete land is Frankrijk, met de vouwwagen hebben we het hele land doorkruist”, aldus Janny. “Daarnaast zijn we in Oostenrijk en Duitsland geweest.” Herman: Maar de Pyreneeën vind ik echt het mooiste. Na de komst van de kinderen zijn we begonnen met kamperen in Nederland, maar later gingen ook zij mee naar Frankrijk.” Janny: “Het is jammer dat we de 60 jaar niet vol hebben kunnen maken. Herman kreeg hartproblemen en heeft diverse operaties gehad. Daarop heeft hij gezegd niet meer willen te kamperen. Dus we hebben de caravan vrij snel verkocht en vieren nu vakantie in bungalows in Nederland. En we fietsen veel op onze elektrische fietsen.” Herman: “Dat hebben we hier in de omgeving al veel gedaan, maar als het een mooie droge en niet te warme dag is willen we graag wat verder weg. Dan zetten we de fietsen op het rek en rijden ergens anders naartoe. Hier hebben we alles wel gezien. Onze gezondheid is redelijk. We zijn blij dat we nog veel mogelijkheden hebben en daar maken we veel gebruik van.”

Inmiddels hebben ze ook vier kleinkinderen, waarvan de jongste 24 jaar is en de oudste 31. “Helaas is één van onze dochters in 2013 overleden. Onze andere dochter woont in Wierden en onze kleinkinderen wonen in Nijverdal, Almelo, Lunteren en Groningen. Door corona is het wat lastiger om hen te zien en zien we hen alleen met verjaardagen en dan natuurlijk op afstand. Gelukkig worden we ondertussen wel op de hoogte gehouden door foto’s die onze dochter opstuurt en die ik op de tablet kan bekijken. Een kleinzoon is bezig met het verbouwen van een huis in Almelo en via foto’s weten we hoe dat gaat. We hebben nog steeds veel plezier van de kleinkinderen.” Aan hobby’s ontbreekt het het echtpaar niet. “Ik ben dol op legpuzzels, fietsen en kennissen bezoeken, voor de coronatijd”, aldus Janny. Herman heeft een mooie lijst met favoriete bezigheden. “Nadat we niet meer gingen kamperen ben ik weer begonnen met het houden van parkieten. Daarnaast heb ik interesse in de Tweede Wereldoorlog. Ook ben ik dol op video’s maken. Van elke vakantie heb ik een film gemaakt, die inmiddels gedigitaliseerd zijn. Daar kijken we nu nog wel eens naar. Momenteel ben ik bezig met de filmpjes van kleinkinderen. De eerste is al af, nu ben ik bezig met het filmpje van onze tweede kleinzoon. En allebei zijn we liefhebbers van darts.”

Het geheim van een goed huwelijk is volgens Herman en Janny elkaar vrij laten in doen en laten, maar ook veel samen doen en goed overleggen. Herman: “Laatst wilde zij een serie over het Engelse koninklijke huis kijken, dat laat ik haar rustig doen en ga ik bezig met één van mijn hobby’s.” Janny: “Ook doen we nog steeds veel samen. Wat hij niet kan, doe ik. En als ik hulp nodig heb, vraag ik hem.” Herman: “Op maandag loop ik ook met een stofdoek door het huis, help met afwassen of aardappelen schillen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden