Ria Maassen van den Brink is coördinator van het Taalpunt en is betrokken bij de organisatie van de Taalwandeling. (Foto: Van Gaalen Media)
Ria Maassen van den Brink is coördinator van het Taalpunt en is betrokken bij de organisatie van de Taalwandeling. (Foto: Van Gaalen Media)

'We willen dat iedereen mee kan doen'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

Het Taalpunt van Stichting De Welle houdt op dinsdag 8 september samen met de bibliotheek Wierden een taalwandeling. “In de week van 7 tot en met 13 september is de Week van Lezen en Schrijven (voorheen Week van Alfabetisering, red.) plaats”, vertelt Ria Maassen van den Brink, coördinator van het Taalpunt. “Daarvoor organiseren wij jaarlijks iets om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen. Door corona is het lastig om binnen iets te organiseren voor een grote groep, daarom hebben wij dit bedacht.”

WIERDEN – “Tijdens het wandelen praten mensen met elkaar en bewegen is natuurlijk gezond. Op deze manier willen we mensen motiveren om weer aan de slag te gaan met taal. Door corona lag alles stil. Zo gingen de lessen met taalmaatjes niet door en zat de bibliotheek dicht. We beseffen ons ook dat deze situatie mensen in een isolement heeft gebracht.” Daarnaast wordt er bij de bibliotheek een tafel ingericht met onder meer lesmateriaal. Dat is niet alleen voor cursisten, maar ook voor vrijwilligers van het Taalpunt of andere geïnteresseerden. We kunnen altijd nog vrijwilligers gebruiken.”

Iedereen betrekken
Hoe de wandeling er precies uit gaat zien is afhankelijk van de groepsgrootte. “We beginnen in de bibliotheek waar Henriette Gerrits uitleg geeft over oefenen.nl. Daarna is het tijd voor de wandeling van drie kwartier. De aanmeldingen stromen binnen. Er zit geen maximum aan het aantal deelnemers, want we willen iedereen erbij betrekken. Maar als het er te veel worden wordt de groep opgesplitst. Dan gaat een deel eerst een klein uurtje wandelen en krijgt daarna de uitleg. En desnoods kunnen we deelnemers op een ander moment uitnodigen.”

Natuurlijk zijn de nodige maatregelen genomen in verband met corona. “We verzamelen op 8 september om 10.00 uur bij de bibliotheek. De bibliotheek is die morgen gesloten voor publiek, dus alleen de deelnemers zijn er. De computers staan zo ver mogelijk van elkaar af. En we houden altijd 1,5 meter afstand. En we hopen op mooi weer bij de wandeling.” Als dat goed bevalt komen er meer taalwandelingen. “Het is een leuke informele manier om met taal bezig te zijn. Ook voor taalmaatjes onderling is dit een leuk idee: het is een andere setting dan de bibliotheek, daardoor krijg je heel andere gesprekken. En het wandelen in de natuur en buitenlucht doet je goed. Je pakt dus ook gelijk een stukje gezondheid mee.”

Samenwerking
Het Taalpunt is een samenwerking van de gemeente Wierden, ROC van Twente, Stichting Lezen en Schrijven, de bibliotheek en De Welle. “Sommige vrijwilligers zijn weer gestart als taalmaatje, langzamerhand zullen ze allemaal weer beginnen, natuurlijk met inachtneming van de richtlijnen. Als je de taal niet machtig bent, kom je al gauw in een isolement. In de tussentijd heb ik naar deelnemers en vrijwilligers materiaal doorgestuurd zodat ze toch wat konden doen. Er zijn veel digitale mogelijkheden, maar je zit toch thuis. Eén op één is toch prettiger. Soms hebben cursisten en taalmaatjes een les in de supermarkt of op de markt. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat ik mensen koppel aan vrijwilligerswerk, zodat ze in contact komen met de Nederlandse taal.”

Bespreekbaar maken
Bewustwording is ook belangrijk. “Taal werkt in veel dingen door, van het lezen van werkbriefjes tot de bijsluiter van medicijnen. In de gemeente Wierden zijn er ongeveer 3000 mensen laaggeletterd. Er rust toch een beetje een taboe op. Mensen weten het op veel manieren te verbloemen: vragen vaak nog informatie na, komen te laat doordat ze geen klok kunnen kijken of zeggen dat ze de bril niet bij zich hebben. Het is aan ons allemaal om laaggeletterdheid bespreekbaar te maken en duidelijk te maken dat er een Taalpunt is. Geef bijvoorbeeld aan dat je het lastig vindt om een formulier in te vullen en vraag naar hun ervaringen. Daarbij kan De Welle ook helpen want elke eerste en derde donderdag van 13.30 tot 15.30 uur is er een inloopspreekuur waarbij mensen hulp krijgen bij het invullen van formulieren. Voor iedereen is het belangrijk om laaggeletterdheid te herkennen. Daarom komen er in de Week van Lezen en Schrijven ook online cursussen over dit onderwerp, zie hierover de Facebookpagina van Stichting De Welle. Dit is bedoeld voor mensen die bij anderen over de vloer komen en geïnteresseerden. Want uiteindelijk willen we dat iedereen mee kan doen.”

Mensen die graag taalmaatje willen worden kunnen zich aanmelden via taalpuntwierden@stichtingdewelle.nl of via 0546-57 16 93.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden