<p>Ineke KleinJan en Ilja van den Hurk in Volkspark Rijssen, waar ook lessen worden gegeven. (Foto: Van Gaalen Media)</p>

Ineke KleinJan en Ilja van den Hurk in Volkspark Rijssen, waar ook lessen worden gegeven. (Foto: Van Gaalen Media)

(Foto: Van Gaalen Media)

'Iedereen traint op eigen niveau'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

De wens van Ilja van den Hurk is uitgekomen: ze is begonnen met haar eigen bedrijf Totalfit2020. “Inmiddels ben ik al elf jaar actief als zzp’er en werd ingehuurd door sportscholen. Maar toen kwam corona, ging de sportschool dicht en ben ik thuis komen te zitten. Op een gegeven moment mocht er wel weer buiten gesport worden, maar daarvoor werden de vaste medewerkers ingezet. Ondertussen kreeg ik vragen van mensen over mijn lessen. Daarop ben ik begonnen met eigen lessen en dat liep zo goed dat ik de stap heb gezet om voor mezelf te beginnen. De buitenlessen geef ik in het Rijssense Volkspark en de lessen binnen vanaf begin oktober bij Perron 84 in Enter.”

RIJSSEN / ENTER – “Vanaf mijn 18e ben ik sportdocent en een eigen bedrijf was al heel lang een droom. En daarbij hoef ik niet een hele sportschool, een zaal is voor mij al genoeg. Het hoeft echt niet groot, ik ben echt van de groepslessen, niet van de fitness. Dat het nu goed al zo goed gaat komt door lotingen voor gratis groepslessen op Facebook en mond-tot-mondreclame. Dus eigenlijk is het een beetje vanzelf gegaan. Daarna ben ik benaderd door Perron84 in Enter, die bezig waren om de kelder om te toveren tot een sportruimte. Ik heb een contract voor een half jaar getekend, zodat ik straks ook een locatie heb voor lessen binnen. Maar buitenlessen blijven voorlopig de hoofdmoot, ook omdat ik denk dat corona terug gaat komen. De lesruimte in Enter is naar verwachting op 1 oktober klaar. “Daar kunnen in deze coronatijd straks ongeveer twaalf cursisten terecht. Omdat er nog volop wordt verbouwd kunnen dit er ook iets meer zijn. Het is niet groot, maar wel knus. En het samenwerkingsverband van zzp’ers bij Perron84 spreekt mij aan.”

Techniek
Het belangrijkste bij haar lessen vindt Ilja de techniek. “Als ik merk dat mensen een oefening niet goed doen, haak ik er gelijk op in. Ik heb liever dat de oefening goed en wat langzamer uitgevoerd wordt, dan snel en verkeerd. Als je iets doet, moet je het goed doen.”

Iedereen is welkom bij de lessen, van jong tot oud. “Ik pas onderdelen aan als dat nodig is en geef diverse opties. Alle deelnemers trainen op hun eigen niveau, dat is de kracht van mijn bedrijf. Als iemand bijvoorbeeld de lunge niet kan doen, geef ik een andere oefening. Je traint wat je voor jezelf maximaal aankan. Er komen hier ouderen, maar ook meiden van 18. Ik hoor van mensen dat ze graag naar de lessen komen. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze voor de les een vervelend humeur of hoofdpijn hebben, achteraf gaan ze toch met een goed gevoel naar huis. Dus dit werkt goed om hun hoofd te legen. Mensen komen hier omdat ze het leuk vinden, niet omdat het moet, wat je bij sportscholen soms nog wel ziet. Dat is natuurlijk super om te horen.”

Over de streep
“Muziek speelt een grote rol. “Dat maakt je les, daar krijg je energie van en het is opzwepend. Meestal speel ik nummers uit de top 40 af. Het draait om samen sporten en samen plezier hebben. Iedereen traint op het eigen niveau. Er is geen gevoel van competitie. Ik hoop dat ik ook mensen over de streep krijg die niet naar de sportschool durven. Vaak zijn zij onzeker, maar hier kan iedereen zichzelf zijn en hebben zij na de eerste les al een welkom gevoel.

Lessen
Ilja biedt diverse lessen aan, zoals Totalfit workout, Pump-it, Tabatta-hitt, Yoga-fit, Kick - Fit / Xco - Fit. Vanaf oktober komt daar Drums-fit bij.

Goede doelen-workout
Op woensdag 2 september is er een goede doelen-workout in verband met de lancering van het nieuwe rooster. Dan zijn er ’s ochtends en ’s avonds lessen waarbij de rittenkaart niet wordt afgestreept. In plaats daarvan kunnen deelnemers een donatie doen voor het goed doel.

En dat geld is bestemd voor Ineke KleinJan, die vanuit haar baan bij Servion vrijwilligerswerk gaat doen in Moldavië. “Ik ga met behulp van een tolk trainingen geven op het gebied van ouderenzorg aan de mensen daar. Zij krijgen uitleg over praktische zaken, zoals onbegrepen gedrag bij dementie, voeding en maatwerk voor cliënten. Daarnaast wil ik als beeldend therapeut hen een middag bieden met creatieve activiteiten, voor de ontspanning. Dit gaat uit van mijn werk in de ouderenzorg bij een verpleeghuis. Op een gegeven moment was er een project met thema ‘delen door liefde over de landsgrens’. Het houdt in dat je daar een week heen gaat om scholing te geven zodat mensen daar praktisch uit de voeten kunnen. Wij kunnen hen handvatten geven. En je leert zelf ook veel en doet een bijzondere ervaring op. Maar mijn hoofddoel blijft mezelf nuttig maken en ik wil mijn talenten inzetten.”

Ineke heeft corona gehad en kon daardoor niet werken. “Op het moment dat het weer beter ging ben ik dingen gaan bedenken om geld op te halen. Voor mij is het lastig om stil te zitten, daarom bedacht ik bezigheden. Zo heb ik sleutelhangers gemaakt en verkocht, kaarten verkocht en ga binnenkort creatieve workshops geven. Daarnaast heb ik schilderijen gemaakt voor dit goede doel. Waarschijnlijk heb ik het geld al binnen, terwijl anderen nog moeten beginnen.”

Meer informatie en contact

Kijk voor meer informatie over beeldend therapeut Ineke KleinJan op de website. Mensen die meer willen weten over lessen van Ilja van den Hurk kunnen een kijkje nemen op de website van Totalfit2020. Bellen of whatsappen naar 06 – 466 118 12 kan ook.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden